top of page

Het virus blijft onder ons, waakzaamheid is geboden

Op 15 maart hebben we afscheid genomen van de meeste maatregelen. Dit heeft nog niet geleid tot extra druk op de zorg. Toch is het virus niet weg. Dit najaar kunnen we weer een opleving in het aantal besmettingen verwachten, of kan een nieuwe besmettelijke variant opduiken. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven.


Basisadviezen blijven gelden

Voorlopig blijven de basismaatregelen dan ook van kracht: houd je aan de hygiënemaatregelen zoals hoesten en niezen in de elleboog, was regelmatig je handen, blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht.


Vaccinatie, isolatie, mondkapjes op de luchthaven

En natuurlijk blijft het dringende advies om je te laten vaccineren en – indien geadviseerd – een herhaalprik te halen. Ook het dringende isolatieadvies van minimaal 5 dagen bij een positieve zelftest blijft behouden. Het RIVM heeft wel aangekondigd te onderzoeken of de isolatieperiode kan worden ingekort. De mondkapjesplicht op de luchthaven na de security en in het vliegtuig blijft bestaan. Dit is internationaal zo afgesproken.


Aangepaste adviezen: quarantaine, gezondheidsverklaring, zelftesten

Vanaf dinsdag 19 april wordt een aantal nog bestaande adviezen verder versoepeld.

  • Zo vervalt het dringende quarantaineadvies voor iedereen, maar blijft waakzaamheid wel geboden wanneer je in de buurt van iemand bent geweest die met COVID-19 is besmet.

  • Mensen die Nederland inreizen hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig.

  • Ook het zelftestadvies direct na aankomst en op de 5e dag na aankomst vervalt voor reizigers.


Mondkapjesadvies vervallen

Er gold nog een mondkapjesadvies op plaatsen waar het druk is, maar ook dit komt nu te vervallen. Uiteraard kunnen mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid, nog altijd een mondkapje dragen.



Leven met corona

Corona is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek worden van corona. Gelukkig werkt vaccineren goed en daarnaast hebben veel mensen weerstand opgebouwd door een besmetting. Daardoor zijn de gevolgen van een nieuwe golf met besmettingen minder groot dan in 2020 en 2021.


Een coronabesmetting kan ook voor gezonde mensen nog steeds heel vervelend zijn. Corona blijft een groter risico voor mensen die ouder zijn, of die een kwetsbare gezondheid hebben. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen.

  • Hoest en nies in uw elleboog.

  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.

  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht.

  • Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik

Hiermee beschermt u uzelf, uw familie, vrienden en anderen. En houdt u rekening met de mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn of chronisch ziek.


Respecteer elkaars keuzes

Houd rekening met elkaar. Houd afstand als iemand daar om vraagt. Heeft u een afspraak met iemand die zorgen heeft over zijn of haar gezondheid? Doe dan eerst een zelftest. En respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar u het zelf niet zou doen.


Basisadviezen tegen corona: handen wassen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en doe een test, zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.




Richtlijnen bij besmetting:

Voor u zelf:


Huisgenoten:

De mensen met wie u samenwoont en bij wie u vaak langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in de buurt bent. Bekijk de RIVM-informatie voor huisgenoten.


Nauwe contacten:

  • Iemand, buiten uw huisgenoten, met wie u langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. Of iemand met wie u binnen 24 uur – bij elkaar opgeteld – langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand.

  • Iemand met wie u minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact had met een groot risico op besmetting. Bijvoorbeeld als iemand u in het gezicht hoest, of als u lichamelijk contact had zoals knuffelen of zoenen.


Overige contacten:

  • Iemand met wie u langer dan 15 minuten contact had, op meer dan 1,5 meter afstand in een binnenruimte. Bijvoorbeeld in een ruimte op kantoor, in de klas of tijdens een vergadering.

  • Iemand met wie u minder dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand, waarbij het risico op besmetting klein is. Bijvoorbeeld bij een korte ontmoeting op minder dan 1,5 meter afstand.


Uw situatie niet geheel duidelijk?

Bekijk de RIVM informatiehulp of bekijk hier het overzicht van leefregels en informatiebrieven (ook voor vraagstelling omtrent kinderen)


Vragen over het het coronavirus:

Bel naar 0800 - 1351.

Comments


bottom of page