Het ziekteverzuim is in 2023 licht gedaald naar 5,3% vergeleken met 2022 (5,6%). Maar nog steeds zijn vijf van de honderd werknemers ziek.
Gemiddeld zijn Nederlandse werknemers nog steeds vaker en langer ziek dan vóór corona. Toen waren gemiddeld vier van de honderd werknemers ziek. In 2023 waren de kosten van het verzuim voor de samenleving 23,3 miljard euro. Dit blijkt uit het nieuwe Trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale-Nederlanden.
Langdurig verzuim bij jongeren
Vooral het langdurig verzuim bij jongere werknemers (tussen 25 en 35 jaar) blijft reden tot zorg. Het aantal 42e weekmeldingen van deze leeftijdsgroep is in 2023 met bijna 5% toegenomen. Eerder bleek al dat de balans tussen werk en het privéleven voor psychische klachten zorgt.
WIA-aanvragen blijven toenemen
De WIA-instroom blijft toenemen. Het aantal mensen dat in 2023 een WGA-uitkering kreeg, is met 8,4% gestegen. Het aantal WIA-aanvragen nam zelfs met 15% toe. Positief is dat dit een lagere stijging is dan in 2022, toen het aantal meldingen met 26% toenam. Maar het aantal mensen dat langer dan twee jaar ziek is, stijgt. Vorig jaar zijn meer aanvragen afgewezen dan in het jaar ervoor. In de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar steeg het aantal afwijzingen zelfs met 22%. Dit betekent dat in deze leeftijdscategorie mensen 104 weken ziek zijn, aan de WIA-poort komen en vervolgens een afwijzing krijgen. Is er in de WIA-wachttijd wel voldoende gedaan om werknemers weer terug aan het werk te krijgen? Dat zou verder moeten worden onderzocht.
Doorwerken met griep
Meer dan de helft van de werknemers werkt door als ze griep hebben. Bij mensen die thuis kunnen werken, is dit zelfs twee derde. Werknemers melden zich niet ziek, terwijl ze wel ziek zijn. Bijna de helft van de werkgevers lijkt dit ook te weten.
Sinds corona zijn mensen steeds meer thuis gaan werken. Daarmee lijkt de drempel voor werknemers om zich ziek te melden hoger te zijn geworden, vooral bij jongere werknemers. Doorwerken terwijl je ziek bent, betekent een groter risico om uiteindelijk langere tijd ziek te zijn.
Mantelzorgers vaker ziek
Verder valt op dat mantelzorgers vaker en langer ziek zijn dan mensen die geen mantelzorgtaken hebben.
Een groot deel van de werknemers (78%) verwacht steun vanuit de werkgever om het werk met mantelzorgtaken te kunnen combineren. Werkgevers zijn zich ook bewust van het stijgende aantal mantelzorgers, maar in de praktijk krijgt bijna de helft van de werknemers die ondersteuning niet.
Werknemers vinden het prettig als de werkgever gezondheid en de privésituatie bespreekbaar maakt. De belangen van de werkgever en de werknemer zijn hetzelfde: dat de werknemer zo lang mogelijk op een gezonde manier het werk kan blijven doen.
Verzuim voorkomen
Het verzuim is nog steeds te hoog, dus dat moet omlaag. Werkgevers spelen daar een grote rol in, door nog meer aandacht te geven aan het voorkomen van verzuim. Werkgevers lijken zich steeds beter bewust te zijn van het belang van preventie.